Opravdové prázdniny

Malé porce víckrát ročně
Minimálně dvě dovolené do roka by tak měly být samozřejmostí. Ideální je také užít si vedle toho několik prodloužených víkendů, například vzít si den dva dovolené, je-li státní svátek. I během tak krátké doby si totiž odpočinete. „Regenerační účinek po dovolené vydrží jenom pár týdnů, takže je lepší volit dovolenou kratší a víckrát do roka. Organismus pak má nejen z čeho čerpat, ale také na co se těšit,“ vysvětluje výhodu častější dovolené Martin Kořán.

K tomu, aby pak nenadělala více škody než užitku a posloužila svému účelu, je třeba dovolenou naplánovat podle individuálních potřeb a očekávání. Přesto existuje jedna univerzální rada: ten, kdo pracuje duševně, by měl alespoň částečně vyplnit volno pohybem a sportovními aktivitami. Kdo pracuje fyzicky, měl by dát přednost ,lenošení‘ a přečíst si třeba nějakou knihu. Samozřejmě, i toto doporučení neplatí stoprocentně – záleží na zájmech a vkusu každého z nás. Rozhodně totiž není dobré nutit se zrovna během dovolené do něčeho, co nás neláká. Takže budete-li ji trávit s rodinnými příslušníky, kteří mají rozdílná přání, její program by měl být výsledkem kompromisu.

Pokud si také sestavíte program cesty či pobytu vteřinu po vteřině, vždy počítejte s možností, že něco nevyjde. Jinak může být případné narušení plánu nežádoucím stresovým faktorem.

Kdy je lepší pracovat
Cestujete-li s partnerem, dětmi či kamarádkou, mohou být právě oni dobrým důvodem, proč nechat notebook doma. Sedět za stolem a vyřizovat pracovní záležitosti, zatímco ostatní sedí ve vedlejším pokoji a čekají, až se k nim připojíte, není zrovna vzor ohleduplnosti. Existují ovšem výjimky: lidé, kteří vypínají mobilní telefon jen z donucení a následně se celý den nervózně kroutí, protože nevědí, co se děje. Tehdy nezbývá nic jiného než zapomenout na dobrou vůli a raději vzít své elektronické přátele s sebou. „Někdy je vnitřní neklid opravdu horší než nějaká povinnost,“ připouští Jitka Šebová-Šafaříková.

Může se také stát, že situace na pracovišti skutečně vyžaduje vaši pohotovost. V takových případech je ovšem dobré stanovit si určitá pravidla. Například mobil či počítač zapínat jen na pár hodin denně a řešit pouze takové věci, které nemůže udělat nikdo jiný.

I takovým vyrušením se dá alespoň zčásti předcházet. A to tak, že odjíždíme od ,čistého‘ stolu. Všechny důležité a urgentní zaležitosti máme hotové a ty úkoly, které nestihneme, ale nesnesou odkladu, můžeme, jak už bylo řečeno, předat našim kolegům (samozřejmě s patřičným komentářem a přesnými instrukcemi).

Neměli bychom se zbytečně bát ani návratu do práce. Martin Kořán uklidňuje: „Dospělý organismus je už zvyklý na určitý rytmus, takže není třeba vracet se z dovolené dříve, aby se stačil aklimatizovat. Jen kdybyste byli na dovolené v Austrálii nebo na východním pobřeží Ameriky, je lepší nechat tělo zvyknout si na časový posun. V takovém případě byste naoak neměli ani sedat za volant.“

TEXT: DOMINIKA ZÁVESKÁ

Čtěte více:

Časopis ELLE

ELLE Zářijové vydání 09/24